Alergen soja

AutorIvana Kučar, mag. biotechn. med.
Datum18. srpnja 2023.
TagTEHNOLOGIJA
hero image
POVRATAK NA SVE NOVOSTI

U prehrambenoj industriji, a posebice u mesnoj, koriste se sirovine biljnog podrijetla u svrhu postizanja željenih tehnoloških i organoleptičkih svojstava, nutritivne vrijednosti i niže tržišne cijene proizvoda. Soja kao takva pripada skupini osnovnih alergena hrane čija prisutnost u proizvodima, ukoliko nisu jasno istaknuti na deklaraciji, može predstavljati potencijalnu opasnost za zdravlje potrošača. Takva populacija trebala bi izbjegavati sve proizvode koji ju sadrže, što može biti teško jer ju sadrži oko dvije trećine svih prerađenih prehrambenih proizvoda. Alergiju uzrokuju proteini u zrnu soje koji se vežu na specifična IgE antitijela. Pokreće se imunološka obrana organizma, što dovodi do simptoma reakcije koji mogu biti blagi ili vrlo teški. Jedini način da se spriječi alergijska reakcija je izbjegavanje soje i njenih proteina koji se nalaze u hrani.

Laboratorij je akreditiran za izolaciju DNA i upotrebu real-time PCR uređaja u svrhu umnažanja i detekcije soja specifične sekvence (Glycine max) u hrani i hrani za životinje s limitom detekcije od 0,1 mg/kg. U odnosu na ELISA metodu, prikladnija je za termički obrađene proizvode jer se proteinske molekule denaturiraju i alergen se više ne može detektirati, ali još uvijek može uzrokovati alergijsku reakciju kod osjetljivih osoba.

_____________

Trebate li ovu uslugu? Za više informacija o usluzi laboratorijskog ispitivanja slobodno nas kontaktirajte.