Validacija roka trajanja
Validacija roka trajanja
Validacija roka trajanja je skup fizikalno - kemijskih, mikrobioloških i senzorskih ispitivanja čiji je cilj odrediti točan datum do kojeg je proizvod zadovoljavajuće kvalitete i siguran za potrošače kroz čitav rok trajanja.
Proizvođači moraju osigurati prisutnost i točnost informacija o proizvodu.
Čitav niz različitih čimbenika mogu utjecati na sigurnost i kvalitetu proizvoda, primjerice svojstva sirovine, sadržaj vlage i kiselost, jednako kao i vanjski čimbenici poput skladištenja, transporta i ambalažnog materijala.
Obzirom da je svaki proizvod jedinstven, naši stručnjaci će uspostaviti protokol i procijeniti koje analize je potrebno napraviti kako bismo osigurali da je određivanje roka trajanja ispravno. Neka od ispitivanja i bitni čimbenici validacije roka trajanja koje naši stručnjaci mogu provesti uključuju:
Mikroorganizmi
Sadržaj vlage
Kiselost
pH
Aktivitet vode
Užeglost (oksidacija ulja i masti)
Senzorska svojstva
Korištenjem modernih komora za testiranje stabilnosti proizvoda, naši protokoli za validaciju osiguravaju da se proizvodi čuvaju na specifičnim temperaturama i razinama vlažnosti tijekom cijelog ispitivanja. U određenim intervalima proizvodi se analiziraju radi praćenja mogućeg propadanja u kvaliteti i/ili sigurnosti. Studije se nastavljaju sve dok se na temelju dogovorenih kriterija ne utvrdi da proizvod više nije prihvatljiv.
Precizno i pouzdano testiranje roka trajanja umanjit će rizik opoziva proizvoda, a identificiranje uzroka smanjenog roka trajanja pomoći će vam da poboljšate svoje proizvode, procese i na kraju vašu profitabilnost.